Za zrcadlem - články

"Za zrcadlem" - dodatečné informace

Obsah článku:

Szass Tam

Nedlouho poté, co Szass Tam, thayský zulkir magické školy nekromancie červených čarodějů, upevnil svoji politickou moc a stal se oficiálním vládcem Thaye (čímž si nadělal mnoho nepřátel), spojil se se samotným bohem Banem. Domluvili zvláštní dohodu, Szass dostane od boha znalosti a moc, ale za tisíc let se na oplátku vzdá své duše ve prospěch Banea.

Szass Tam veděl, že darovaná moc od boha válek a dobývání bude postupně slábnout, a tak ihned započal svůj plán k absolutnímu dobytí Thaye a zničení všech politických konkurentů. Tajně však nechal svoji novou služebnici, Valindru Stínoplášťovou, bývalou členku Luskanského Mystického bratrstva, připravovat poblíž Letohradu prastarý rituál, který ze Szasse Tama udělá boha, což mu mimo jiné dovolí porušit dohodu s Banem.

K tomuto rituálu se váže zvláštní legenda o Fastrinu Hrabáčovi, mocném hodném čaroději a zároveň vládci dávného malého království na území dnešního Thaye v období nedlouho po Pádu Netherilu. Jednoho dne se tento hodný vládce naprosto zbláznil a začal masakrovat své obyvatele. U toho vykřikoval, že byl okraden a jediný způsob, jak zůstat v bezpečí je najít zloděje nebo zabít všechny. Kromě zabíjení všem také mazal paměť, a protože zloděje nenašel, vyvraždil celé království a nakonec zničil sám sebe.

Předmět, který mu byl ukraden, a o kterém byl přesvědčen, že bez jeho nalezení je svět v nebezpečí, byla kniha s prastarým rituálem, možná Netherským, možná i starším, kterou později našel jeden z Thayských zulkirů a sdílel ji se Szassem Tamem. Tento rituál měl zničit celý svět včetně všech bohů, jediným přeživším by zůstal jeho vyvolávač, který by se stal nejvyšším bohem a mohl znovu od začátku vytvořit celý svět.

Mimoto, že většina čarodějů a učenců vůbec nevěří, že rituál skutečně funguje a není to jen špatný vtip či blábol pomateného autora, má téměř nereálné požadavky na přípravu, území, množství magie a surovin. Nikdo ze zulkirů nevěřil, že by se tyto podmínky dali splnit a navíc odhadli, že i kdyby rituál nefungoval, takové množství magie by zničilo všechno v okruhu minimálně sta mil. Nikoho tedy tento rituál nezajímal, nikoho až na Szasse Tama.


Szass Tam si sice pro jistotu vybral na rituál místo na druhé straně kontinentu, aby případnou stovky mil rozsáhlou anihilací neohrozil vlastní říší, ale netušil, že zde právě probíhá tajná akce Shadovaru pro znovuobjevení a získání Ioulaumovi první Enklávy s Mythallarem. Obě skupiny se dostaly do sporu, která vyústila ve válku mezi Thayí a Shadovarem.

Tato válka ukázala dominanci Netherské, teď Shadovarské magie, a Szass Tam byl zatlačen do kouta. V historii snad nejblíže možnosti přijít úplně o vše se rozhodl provést svůj záložní plán. Tajně měl připraven rituál i přímo v Thayi a ten aktivoval. Odezva na sebe nenechala dlouho čekat, nejen ostatní zulkirové, ale i služebníci Szasse Tama se postupně z různých zdrojů začali dozvídat, že pokud nebude zastaven, svět zanedlouho možná skončí. Szass Tam se na okamžik stal největším nepřítelem celého světa, ač málokdo skutečně věřil, že rituál funguje.

Společnými silami zulkirů a zradou Szassových služebníků se nakonec podařilo zabránit Szassovi v dokončení rituálu. Szass Tam ovládl svůj vztek a zklamání a nabídl zulkirům možnost bezpečně odejít. Ti se však shodli na tom, že je potřeba Tama definitivně odstranit a nabídku odmítli. Následovala velmi rychlá situace, kdy Szass Tam odhalil svou Banem posílenou moc a všechny zulkiry téměř současně zničil. Ze svého stavu bezkonkurenčního vládce Thaye se však nemohl radovat dlouho, rituál sice nebyl dokončen, ale byl započat. Magická energie se uvolnila a proměnila téměř všechny, tedy přibližně čtyři miliony thayských občanů na nemrtvé.

Když se o tomto činu dozvěděli červení čarodějové, kteří zrovna nebyli na postiženém území, většina jich Szasse Tama odvrhla jako vlastizrádce. Ten však dlouho nečekal a začal ve starém podzemním komplexu, hluboko pod svým sídlem, připravovat svůj vlastní rituál, který by jej mohl povznést mezi bohy. Nechal unést vyvolené všech jednotlivých bohů a odčerpal z nich božskou moc. Tu chtěl přenést do sebe a zabránit ostatním bohům se proti němu vzbouřit pomocí Pandoryma, prastarého zla, kterého kdysi uvěznili imaskařani jako zbraň proti bohům.

Ani tento pokus nebyl úspěšný, protože rituál zastavila skupina dobrodruhů. Szass Tamovi tak nezbývá než dál sedět na trůnu nemrtvé říše, počítat zbývající čas a přemýšlet nad dalším sebevědomým plánem, který by mu mohl zajistit místo mezi bohy...

< Szass Tam >
Larloch
Napsal Assassin 28.01.2014
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.059839963912964 secREMOTE_IP: 3.146.221.125