Generátor města

Obsah článku:

I každodenní život ve městě má svá specifika. Místní zabydlený občan může stanovené poměry vnímat jako "normální", ale na nově příchozího dýchne sociální atmosféra města. Popíšeme si jak.

Právo, etiketa města
Jak vysoko je ve městě ceněn život? Jaká opatření jsou zavedena pro ochranu občanů?
Co občané mohou a co naopak musí? Jakým způsobem se proti občanům postupuje, když nesplní to, co musí? V jakém duchu je postaveno právo (humánní, řádné, zkorumpované atp.) ?

Jaké nepsané právo přetrvává ve zvyklostech měsťanů? Nosí se v nepracovní dny sváteční šaty? Zhasíná se po jedenácté hodině večerní? Bývají domovní lupiči ukřižováni v procesí před domem? Je výskyt zdomácnělých zvířat na ulicích tolerován? A podobně …

Jaká je atmosféra města? Dá se tvrdit, že se jedná o přátelské město? Nebo jde naopak o zkažené prostředí, kde jde soused sousedovi po krku, protože nic jiného nezná?

Vládnoucí třída, podrobená třída
Kdo vládne? Jakým způsobem vládne? Má absolutní moc sám pro sebe, nebo se nějakým způsobem o moc dělí (koncil, senát, zástupce, místodržící, rada starších, atp.) ?

Má vládnoucí elita ucelenou strategii vývoje města (např. vojenské město, kupecké město) ? A dokáže se prosté obyvatelstvo ztotožnit s těmito cíly? Dokáže vláda obyvatele zvládnout, zmanipulovat? Existuje propaganda?

Jaká je situace prostých poddaných? Mají rádi své vůdce, poslouchají je na dobré slovo? Nebo na ně musí být vztáhnut bič?
Jaký je početní poměr vládnoucích k poddaným? Jaká je ekonomická situace jednotlivých společenských tříd (je "chudý" chudým, "bohatý" bohatým) ?

Sociálněkulturní skupiny
Je městská populace jednou velkou rodinou? Nebo se používá spousty předsudků pro obyvatele různých čtvrtí? Vyčleňují se jednotlivé podskupiny do určitých oblastí (např dělnická čtvrť, čtvrť bohatých) ? Panuje mezi podskupinami jistá nevraživost, či snad rivalita?

Měly tyto skupiny mezi sebou nějaký konflikt? Šlo o prosazení zájmů, nebo o prosté nepochopení rozdílů? (jestli ve měště panuje nevraživost, pozná se to)

Cizinci
Bývají cizinci do města připouštěni? Pokud ano, jaká o nich panuje představa u místních?
Jsou cizinci považováni za ždímačky penež – tudíž bývají obchodníky odrbáváni nadsazenými cenami? Jsou cizinci bráni za dobré bojovníky – a tak bývají vzýváni do bojů v místní aréně? Jsou jediným zdrojem informací o událostech ve světě – a tak bývají v jednom kuse dotazování?
Nebo je město přímo xenofóbní a straní se cizinců? Z jakého důvodu?

Reputace venku
Je-li město známo v širším okolí, co se o něm povídá? Jaký stereotyp bývá obyvatelům města přiřazován? Má onen stereotyp spíše pozitivní, nebo negativní zabarvení? A jaký pocit u ostatních vzbudí stereotypizovaný občan města (např. odpor, smích, opovržení, sympatie, nezájem atp.) ?

Je na cestujícím měšťanovi poznat, že pochází zrovna z onoho konkrétního města? Dle čeho jeho původ ostatní odhalí? Tj. který stereotyp o obyvatelých onoho města je pravdivý?
< 5. Sociální poměry města >
4. Sváry mocností města
Také bych mohl k tomu všemu teoretickému výčtu ukázat skutečný příklad zajímavého města. Věřím, že Svapa jako příklad bohatě postačí.
Napsal pipux 22.05.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 24 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.17486500740051 secREMOTE_IP: 18.222.100.35