The Esoterrorists: Vyšetřovatelské schopnosti

Obsah článku:

Obecné schopnosti

 

Atletika: Atletika vám umožňuje pouštět se do různých tělesných výkonů, od běhu po skákání k uhýbání před padajícími či valícími se předměty. Jakákoliv tělesná činnost nespadající pod jinou schopnost bude patrně náležet do Atletiky.

Pokud je máte hodnotu Atletiky 8 nebo víc, váš Práh zásahu (cílové číslo, které používají vaši nepřátelé, když se vás pokouší zasáhnout v boji) je 4. Jinak máte Práh zásahu 3.

 

Cvokař: Dokážete poskytnout útěchu a uklidnit duševně rozrušené. Můžete být terapeutem nebo poradcem, knězem či farářem, nebo zkrátka citlivým a vnímavým člověkem. Umíte uklidnit vyděšené postavy a vypořádat se s dlouhodobými duševními poruchami, které pramení z průběhu vyšetřování.

 

Infiltrace: Víte, jak se dostat do míst, kam nemáte povolený přístup. Dovedete:

- odemykat zámky paklíčem

- vyřadit bezpečnostní systémy z činnosti nebo se jim vyhnout

- tiše se pohybovat

- nalézt a použít příhodná místa pro násilné vniknutí

Navzdory svému názvu je Infiltrace užitečná nejen pro nepozorované vniknutí do objektů, ale také i pro jejich nenápadné opuštění.

 

Lékařství: Dovedete poskytnout první pomoc nemocným nebo poraněným. Pro konkrétní uplatnění Lékařství viz str. 37 „Vyčerpání, zranění a strašlivá smrt.“

 

Mechanika: Vynikáte v opravování, sestavování a rozebírání všemožných zařízení, od klasických pastí typu jáma a kyvadlo po DVD přehrávače. Máte-li po ruce vhodné součástky, dovedete z různých zbytků sestavit provizorní zařízení. Hodnota mechaniky se zdvojnásobuje jako vyšetřovatelská , pokud je použita k:

- posouzení zručnosti, s jakou byl předmět vyroben

- určit totožnost výrobce ručně vyráběného předmětu porovnáním s jinými exempláři, které dotyčný vyrobil

 

Připravenost

Zkušeně předvídáte obtíže, s nimiž se můžete setkat v průběhu mise, a tak máte připraveno malé nouzové zavazadlo (kufřík, brašnu či podobně) se vším potřebným vybavením. Za předpokladu, že máte k zavazadlu okamžitý přístup, můžete z něj vyndat jakoukoliv věc, kterou potřebujete k překonání překážky. Provedete jednoduchý test (s. 32) a když uspějete, máte přesně tu věc, kterou jste chtěli. Nemusíte tak učinit ještě před začátkem hry, stačí v kufříku zalovit teprve až ve chvíli, kdy je to potřeba. (Samozřejmě za předpokladu, že máte zavazadlo po ruce).

 

Předměty všeobecně spjaté s vyšetřování nadpřirozených jevů nevyžadují test. Sem spadají například: papír, psací potřeby, notebook, PDA s wi-fi přístupem na Internet, USB přenosná paměť (flash disk), mobilní telefon, různé druhy pásek, běžné nářadí a nástroje, lehké zbraně, svítilny různých velikostí, chemická světla, baterie, lupy, teploměr a neznačková zvuková nahrávací zařízení.

 

Prospěšnost tradičních rekvizit v boji proti nadpřirozenu jako např. krucifixu, svěcené vody nebo stříbrných kulek je v Ordo Veritatis předmětem intenzivní diskuze. Zařazení i takových pomůcek do svého pohotovostního zavazadla vypovídá mnohé o vašem postoji k nadpřirozenu. Jedná se pouze o činnost esoteroristů, nebo skutečně existují nějaké další nadpřirozené síly? Rozhodněte se sami a zabalte si s rozvahou.

 

Také ostatní schopnosti naznačují, jaké další vybavení budete mít při sobě. Postavy s Lékařstvím mívají své vlastní lékárničky, Fotografové s sebou nosí fotoaparát s příslušenstvím, máte-li schopnost Střelba, budete u sebe jistě mít i zbraň, a tak dál. Připravenost nepřekrývá tyto schopnosti – zahrnuje všeobecné vyšetřovatelské pomůcky a všelijaké podivnůstky, které vám během hry přijdou vhod.

 

Typy věcí, které můžete okamžitě získat pomocí Připravenosti nezávisí na výši vašeho banku, ale na herní uvěřitelnosti. Jestliže GM rozhodne, že by vlastnictví takového předmětu bylo absurdní anebo mimo mísu, je zbytečná házet kostkou. Prostě takovou věc nemáte. Jakýkoliv předmět, který vyvolá ve skupině výbuch smíchu, je pravděpodobně už za hranou.

Nepřiměřené využití Připravenosti je jako pornografie. Váš GM pozná, až to uvidí.

 

Rváčství: Když dojde na pěsti, dokážete se o sebe postarat, ať už chcete protivníka zabít, omráčit, zadržet nebo mu uniknout.

 

Řízení: Jste ostříleným řidičem schopným vymáčknout maximum i z toho nejneposlušnějšího automobilu, pick-upu či dodávky. Dovedete:

- uniknout pronásledovatelům nebo sami někoho pronásledovat

- vyhnout se srážkám nebo minimalizovat jejich dopady

- všimnout si, že někdo manipuloval s vaším vozidlem

- provádět nouzové opravy

Za každý dodatečný bod v Řízení si můžete přidat ovládání dalšího druhu dopravního prostředku. Do výběru spadají motocykly, kamiony, vrtulníky a letadla. Lze si vybrat i exotičtější druhy jako vznášedla nebo tanky, i když není právě pravděpodobné, že byste se s nimi běžně setkali ve vyšetřovací hře.

 

Sledování: Jste dobří ve sledování podezřelých, aniž by si vás přitom všimli. Dovedete:

- koordinovat činnost sledovacího týmu tak, aby si podezřelý nevšiml, že je sledován

- pomocí dalekohledu sledovat cíl z odstupu

- objevit výhodná nezpozorovatelná místa

- skrýt se přímo před zraky ostatních

S osmi nebo více body v Sledování získáte zdarma jeden bod do vyšetřovací schopnosti Elektronické sledování.

 

Stabilita: Nepříjemné nebo stresující situace si mohou vybrat svojí daň a vyvolat dlouhodobé duševní následky. Setkání s nadpřirozenými zjeveními esoteroru může skončit přímo vaším zešílením. Hodnota vaší Stability představuje vaši odolnost vůči duševním traumatům.

 

Střelba: Dovedete zacházet s palnými zbraněmi.

 

Zdraví: Zdraví odráží vaši schopnost přemoci zranění, odolat nákaze a přežít otravu jedy. Jste-li v průběhu boje zasaženi, váš bank Zdraví se sníží. Větší bank Zdraví vám umožní bojovat déle, než podlehnete svým zraněním.

Když je váš bank Zdraví vyčerpán, můžete být omráčeni, zraněni nebo také už mrtvi. Pro více informací viz "Vyčerpání, zranění a strašlivá smrt" na str. 37.

 

Zlodějna: Vaše hbité prsty vám umožňují nenápadně zacházet s drobnými předměty. Dovedete:

- odnést důkazy z místa činu přímo pod nosem nic netušících autorit

- vybírat kapsy

- podstrčit nic netušícím osobám různé předměty

< Obecné schopnosti >
Technické schopnosti
PDF verzi překladu si můžete stáhnout ZDE.
Napsal Geralt 16.03.2010
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 3 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.21206998825073 secREMOTE_IP: 18.190.219.238